Novosti

U planu je izgradnja južnih arkada na groblju Mirogoj

U planu je izgradnja južnih arkada na groblju Mirogoj

Mirogoj je predivan park i umjetnička galerija na otvorenom. Osim potvrđenih arhitektonskih i estetskih vrijednosti, groblje ima veliki povijesni, društveni i kulturni značaj kao prvo zagrebačko multikonfesionalno groblje i posljednje počivalište mnogih povijesnih ličnosti te se naziva i hrvatskim Panteonom.

Hermann Bollé dovršio je gradnju veličanstvenih arkada 1917. godine. Bolléova početna ideja bila je cijelo groblje okružiti arkadama i paviljonima s grobnom kapelom na centralnom ulazu, koju za života nije uspio realizirati. Do sada Bolleove arkade nikada nisu uspjele okružiti groblje, nego su ostale zid-portal između svijeta živih i mrtvih.

Projekt izgradnje južnih arkada na groblju Mirogoj biti će realiziran u iduće četiri godine, a jedan kilometar duge arkade razdvajati će groblje od prometnih i javnih površina te stambenih objekata na jugu.

Projekt izgradnje južnih arkada na groblju Mirogoj bit će na području zaštićene kulturno - povijesne cjeline koja će biti prostorna, vizualna i zvučna barijera groblja prema vanjskom prostoru te će na rubnom području stvoriti potrebnu oazu mira i smisleno oblikovati nikada dovršenu južnu granicu groblja Mirogoj.

U građevini su predviđena tri tipa ukopnih mjesta, niše za smještaj četiri i šest urni u sklopu kolumbarijskih zidova (3.462 mjesta), grobnice za 6 ukopnih mjesta unutar arkada (440 mjesta) te zajedničke grobnice na mjestima paviljona arkada na etaži -1.

Planirana vrijednost investicije iznosi 115 milijuna kuna uvećano za PDV. Zbog kompleksnog zahvata, cijeli Projekt podijeljen je u četiri etape izgradnje, u razdoblju od četiri godine. Početak izgradnje očekuje se početkom 2022. godine

Projekt izgradnje južnih arkada na groblju Mirogoj od posebnog je značaja za građane, Grad Zagreb, kao i Republiku Hrvatsku.