Novosti

Povijesni kompleks groblja Mirogoj, uvršten je  na popis 7 najugroženijih europskih lokaliteta kulturne baštine za 2021. godinu.

Povijesni kompleks groblja Mirogoj, uvršten je na popis 7 najugroženijih europskih lokaliteta kulturne baštine za 2021. godinu.

8. travnja 2021. godine, Europa Nostra kao europski glas civilnoga društva posvećen kulturnoj i prirodnoj baštini zajedno sa svojim partnerom Institutom Europske investicijske banke objavili su popis 7 najugroženijih spomenika i lokaliteta kulturne baštine u Europi za 2021. godinu na kojem se nalazi i Kompleks groblja Mirogoj, Zagreb, HRVATSKA
 
U ožujku i prosincu 2020. godine grad Zagreb pogodila su dva snažna potresa u kojima je Mirogoj znatno stradao. Osim konstruktivnih oštećenja i pukotina, velike su štete primijećene na arkadama, paviljonima, crkvi Krista Kralja i mnogim nadgrobnim spomenicima i skulpturama. Ministarstvo kulture i medija nominiralo je kompleks groblja Mirogoj za program za 2021. godinu. Uvrstivši Mirogoj u taj program, njegov Savjetodavni odbor je zaključio: „Ovaj kompleks groblja vrijedan je primjer europske neoklasicističke arhitekture njemačkog arhitekta Hermana Bolléa. Osim potvrđenih arhitektonskih i estetskih vrijednosti, groblje ima veliki povijesni, društveni i emotivni značaj kao prvo zagrebačko multikonfesionalno groblje i posljednje počivalište mnogih povijesnih ličnosti. Ministarstvo kulture i medija poduzelo je prve nužne korake za zaštitu lokaliteta, no potrebna je solidarnost na međunarodnoj razini kako bi se kompleks groblja Mirogoj obnovio“.
 
Organizacija Europa Nostra i partneri programa
 
Europa Nostra je europski glas civilnog društva posvećen očuvanju i promociji kulturne i prirodne baštine. Predstavlja paneuropski savez baštinskih nevladinih organizacija koji podupire široka mreža javnih tijela te privatnih tvrtki i osoba, a prisutna je u više od 40 zemalja. Osnovana 1963. godine, danas je prepoznata kao najveća i najreprezentativnija baštinska mreža u Europi.