Novosti

Konstrukcijska obnova povijesnog kompleksa mirogojskih arkada i crkve Krista Kralja

Konstrukcijska obnova povijesnog kompleksa mirogojskih arkada i crkve Krista Kralja30. travnja 2021. - 
Povijesni kompleks groblja Mirogoj jedan je od sedam najugroženijih spomenika i europskih lokaliteta kulturne baštine u Europi za 2021. godinu, za koji će biti osigurana Potpora za kulturnu baštinu Europske investicijske banke (EIB Heritage Grant).  Uz spomeničke lokalitete u Austriji, Grčkoj, Italiji, Kosovu, Sjevernoj Makedoniji i Španjolskoj, multikonfesionalni kompleks groblja Mirogoj uvršten je u program 7 najugroženijih lokaliteta u organizaciji Europa Nostra.Podružnica Gradska groblja prijavila je obnovu kompleksa mirogojskih arkada i crkve Krista Kralja putem Poziva za dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu 22. ožujka 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko zagorske i Zagrebačke županije koji je raspisalo Ministarstvo kulture i medija. U pozivu je prijavljena projektna dokumentacija i konstrukcijska obnova kompleksa mirogojskih arkada i crkve Krista Kralja.

Po pozivu je prijavljena dokumentacija i konstrukcijska obnova kompleksa mirogojskih arkada i crkve Krista Kralja u vrijednosti 119.373.000,00 kuna sa PDV-om. Pokrenut je natječaj za razgradnju tornjeva na crkvi Krista Kralja, kako bi spriječilo daljnje urušavanje i ugroza građana na grobljima.
 Podsjećamo, nakon potresa u ožujku prošle godine, mirogojske arkade ograđene su iz sigurnosnih razloga te do daljnjeg nije dozvoljen pristup unutar arkada i crkve Krista Kralja.

Kako bi se građanima omogućio pregled oštećenih grobnih mjesta kojima je trenutno zabranjen pristup, na mrežnim stranicama Gradskih groblja postavljena je veza na virtualnu šetnju mirogojskim arkadama.

Također je dostupna poveznica na virtualnu šetnju kroz crkvu Krista kralja koja je, kao i mirogojske arkade, zaštićeni spomenik kulture nulte kategorije.